Szöveg méret

Pécsi szabadidősport nonprofit alapon

Évek óta megkerülhetetlen volt a Melitta SE, ha Pécsett a tömegsport került szóba. A klub a város sportirodáján belül, annak szabadidősportos feladatait átvéve működik, többek között ők szervezik a kispályás labdarúgó-bajnokságot is. Az év vége azonban változást hozhat.

Honlapunk információi szerint igen élénk tárgyalások folynak a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a Melitta SE között, amelyek azonban még korántsem értek véget. Mint ismert, még a nyáron alakult meg a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., amely első lépésben a városi tulajdonú sportlétesítmények kezelőjévé, tulajdonosává vált, gyakorlatilag a sportcsarnok, jégpálya, Várkői-stadion, Lőtér négyes mellé megkapta a Hullámfürdőt is. Ugyanakkor egyre több sportszervezői feladatot is ellát, ami azért annyira nem meglepő, hiszen ezeket a létesítményeket élettel is meg kell tölteni, ami a Hullámfürdő vagy a sportcsarnok esetében inkább az igények koordinálását jelenti, míg a Lőtér esetében alacsony a kihasználtság.

A Melitta SE évek óta a tömegsport városi szervezésében jeleskedik, pontgyűjtő akciói, gyalogos vagy kerékpáros túrái mellett belvárosi futásokat szerveznek, vagy éppen a TV-torony lépcsőin futhatnak fel a vállalkozó szelleműek. Emellett pedig ők szervezik a kispályás labdarúgó-bajnokságot is, ami a Várkői-stadionban ősszel és tavasszal százakat mozgat meg, ilyenkor télen terembe vonulnak, most négy osztályban 32 csapat küzd az elsőségekért. Pécs 2010-ben 9,5 millió forintot fordított szabadidősportra, magyarán a Melitta SE által szervezett programokra. A kispályás labdarúgást leszámítva a Melitta évente 17-18 rendezvényt szervez, ebben benne van a Szilveszteri Futástól a Hóvirág túráig minden, ezeken összességében mintegy 2-3000 résztvevő áll rajthoz, persze akad köztük olyan, aki szinte minden megmozduláson részt vesz.

Mivel a létesítmények birtokában a szervezői feladatok is egyre inkább átkerülnek a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-hez, ráadásul a cég megalakulásakor kimondott cél szerint hatékonyabbá, átláthatóbbá kell tenni a sportra fordított városi pénzeket, a tárgyalások tétje, ki szervezze a pécsi tömegsportot. Amennyiben ez a PSN feladata lenne, és ő rendelkezne az előbb említett anyagi forrásokkal is, gyaníthatóan nem sok jövő várna az anyagi alapjának nagy részét elvesztő Melitta SE-re, viszont éppen a létesítmények kezelése miatt jobban szervezhetőek lennének az események. Persze az kérdés, hogy a Melitta által a megyében szervezett eseményekkel – elég csak a Horvátországba is átnyúló kerékpártúrákat vagy az Orfűi Tófutást említeni – miként fog megbirkózni a PSN.